Medvehagyma krémleves

  • Hozzávalók:
  • 1 jó maréknyi friss medvehagyma levél
  • 2 közepes méretű főznivaló burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 ml tejszín (20%)
  • 1500 ml víz
  • só, bors, chili, koriander

Elkészítése: a burgonyát, hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a vízbe tesszük. A medvehagyma levelek 1/5 részét felaprítva ugyancsak a vízbe tesszük és főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ha a burgony megfőtt, levesszük a levest tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket, összelapítjuk, felaprítjuk és állni hagyjuk, hogy a levegőn az alliinből allicin legyen, majd a burgonya, hagyma és medvehagyma levelek turmixolása elött a levesbe tesszük a fokhagymát is. Ezután a zöldségeket összeturmixoljuk.

A turmixolt, még 60-70 °C hőmérsékletű levesbe tesszük a maradék felaprított medvehagymát, a tejszínt és összeturmixoljuk őket. (Lehet, hogy így nem tűnik biztatónak, de ez csak a látszat, így senki ne keseredjen el, mert az íze kiváló lesz, már-már elronthatatlan.

A levesünket fűszerezzük sóval, frissen őrölt feketeborssal, mértékkel szórt chilivel, és csipetnyi őrölt korianderrel. Túl sok fűszernek már csak ezért sincs értelme, mert a medvehagyma krémleves lényege maga a medvehagyma íze, amit igazán kár lenne mássá transzformálni, mint ami.

20090405_11

Ez a leves egyszerű is, finom is, vagyis érdemes kipróbálni. Aztán, ha ez megvolt, ugyanezen elvek alapján, akár más levelekből is készíthetünk ízletes, egészséges, klorofillban gazdag zöld leveseket. Aki akarja zöldborsót is főzhet a levesbe, amivel más gazdagítja textúrákat, és ezzel az élményt. A spenót példájára tojással (füstölt fürjtojás) is tálalható, azaz mindenki fantáziájára van bízva, hogy mivé alakítja ezt a levest (is).

Forrás: Foodandwine

Szólj hozzá!

Ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>