Először is:  a medvehagyma a természetben az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti. Így otthoni körülmények közt is a kert egy nedvesebb szegletébe ültessük, fák, esetleg árnyékot adó fal közelébe.

Hogyan, mikor ültessük a medvehagymát…
Ezt a kérdést sokan feltették már, sokan vélték ismerősök információi alapján tudni, de nagyon sok a téves információ.

A legelső ilyen tévhit, hogy ősszel ültessük. Egy cserépben nevelkedett növényt átültethetünk ősszel, földlabdásan, de egy, a természetben élőt sosem. Kertből, erdőből származó medvehagymát kizárólag tavasszal ültessünk!

Minél korábban tesszük ezt meg, annál biztosabb, hogy a növény levelei nem sárgulnak el. Saját tapasztalat alapján a legjobb időszak erre a hóvirág levirágzásától április végéig terjedő időszak. Ez optimális esetben 2 hónap. Az általunk kínált növények a szabadban élnek és csak a postázás előtt ássuk ki őket. Amíg kicsi, néhány centis a levelük, könnyű az új helyre ültetés. Április végére már bőven 30 cm-es a levelük, virágozni kezdenek,  ilyenkor, ha már meleg van, a levelek biztosan megsárgulnak átültetés után. DE a növényt ez nem károsítja! Mivel hagymás növény, ezért semmi baja nem lesz tőle.
Ültetés után a leveleket akár le is vághatjuk és elfogyaszthatjuk. De látványnak mindenképp szebb egy üde, haragoszöld, szép fehér virágú növény, mint egy csonk. 🙂 Ráérünk majd a jövő évben leszedni a leveleket.
A levelek egyébként maguktól elszáradnak, visszahúzódnak a földbe.

Következő tévhit az ültetendő mennyiséggel kapcsolatos.
Több helyen árulnak medvehagymát akár 1-2 hagymás „kiszerelésben”. Igaz, hogy így relatíve olcsó, de csak a pénzt dobtuk ki potyára. A medvehagyma hagymája legfeljebb ceruza vastagságú, általában 2-3 levelet növeszt és a szép fehér virágját a vegetáció végén. Most képzeljünk el 2 medvehagyma levelet akár  szabadföldben, akár cserépben.  Lehangoló. Ráadásul salátát sem tudunk belőle készíteni. Egyszeri, egyszemélyes salátához minimum 10 kifejlett növény kell.

Harmadik tévhit a szaporodása.
Sokan gyors szaporodásúnak írják le.  A medvehagyma lassan szaporodik. Egyrészt hoz mellékgumókat, amiből idővel újabb medvehagymák nőnek, másrészt a beporzott virág magokat hoz.

Ezeket a magokat otthon leszedhetjük. 1-2 cm mélyre ültessük el őket. Viszonylag gyorsan ki fognak kelni és icipici medvehagyma leveleket hoznak. Néhány év alatt elérik majd a fogyasztható méretet.

Ültetési mélység:
Az általunk kínált medvehagymák a talajban kb 15 cm mélyen vannak, ajánlott szintén ugyanilyen mélyre ültetni őket.

Ültetés balkonládába:
Kísérleti jelleggel kipróbáltuk az idei évben, egyenlőre minden OK, a növények köszönik szépen, jól vannak. De az augusztusi hőség még vissza van!

A talaj:
Induljunk ki ismét a természetből. Az erdőkben a nyirkos helyeket kedveli, a nyirkos helyeken gyakran rossz minőségű, agyagos a talaj, mégis gyönyörűen fejlődik benne. Így a medvehagyma egyáltalán nem kényes a talajviszonyokra. Ezért nem kell virágföldbe ültetnünk, nem kell műtrágyázni, stb.

Gondozás:
Gondozást egyáltalán nem igényel. Átültetés után 1-2 hétig naponta öntözzük meg, utána már azt sem kell. Ha szárazabb helyre ültettük, nyáron azért nem fog megharagudni egy kis locsolásért.

Fűnyírás:
Nyugodtan átmehetünk rajta fűnyíróval, hiszen a hagymák a föld alatt épségben vannak.

Egy nekifutásra ennyi.

Bármilyen, a kommentek között feltett kérdésre szívesen válaszolok.

46 hozzászólás to “A medvehagyma ültetése”

  1. medvehagyma szerint:

    Kedves Tánya! Nagyon szívesen! Üdvözlettel: Adrienn

  2. Pátkai Tánya szerint:

    Kedves Adrienn!
    Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszát!!!
    Szép napot!

    Üdv.
    Tánya

  3. medvehagyma szerint:

    Üdvözlöm! A medvehagymának, mivel hagymás növény, semmi baja nem lesz attól, hogy levágta a leveleit és úgy ültette el a hagymákat. Majd jövő tavasszal kihajt. 🙂 Üdvözlettel: Adrienn

  4. Pátkai Tánya szerint:

    Üdvözlőm!
    Megvettem a medvehagyma gumókat. Sajnos fordítva csináltam, először levágtam a zöldét és utána leültettetem a csonkokat, de úgy hogy nem látszódnak a fölből. Ez hiba? Ki tudnak igy is hajtani?

    A válaszukat előre is köszönöm.

  5. medvehagyma szerint:

    Kedves Andrea!
    Sajnos nem lesz idén sem értékesítés. Üdvözlettel: Adrienn

  6. Sárszeginé Péli Andrea szerint:

    Érdeklődöm, hogy 2022-ben lesz-e gyökeres medvehagyma vásár? Ha igen, akkor mikorra várható? Esetleg előrendelhető-e?
    Előre is köszönöm a választ!

  7. medvehagyma szerint:

    Kedves Viktória!

    Hamarosan megkezdjük a 2019-es gyökeres medvehagyma értékesítést. Az indulást a címoldalon jelezni fogjuk és a megrendelő űrlap is elérhető lesz! Üdvözlettel: medvehagyma.com cspata

  8. Tisztelt Cím!

    Szeretnék töveket vásárolni, mi módon tehetem ezt meg?
    Köszönettel:
    Koleszárné

  9. medvehagyma szerint:

    Kedves Eszter! Ki kell hogy bújjanak. Otthon a saját kertünk is nagyon vizenyős, ott most bújtak csak ki a növények, ahol pedig a kiszállításra kerülő növények vannak, már sokszor nagyobbak. Legyen még kis törelemmel, az eheti jó idő meg kell, hogy tegye a hatását. Üdvözlettel: Zsolt

  10. Eszter szerint:

    Tisztelt Hoffman Zsolt!

    Miután elkezdett olvadni a hó a medvehagymákon kb 5cm-es víz állt, kb 1-2 hétig. Aggódva figyeltem mikor bújnak ki, hiszen már eléggé elszaporodtak, de mostanáig az első hagymák, de a tavalyi hagymák sem jelentek meg. Lehet a sok víz az oka??? Még mindig reménykedek…

    Üdvözlettel.:
    Eszter

  11. medvehagyma szerint:

    Kedves Annamária! Nem hinném, hogy lenne akadálya, lényeg, hogy félárnyékos, vagy árnyékos helyre kerüljön, minimum 10 cm mélyre. Üdvözlettel!

  12. Horváth Annamária szerint:

    Tisztelt Hoffmann Zsolt úr!

    Szeretnék medvehagymát ültetni, és az lenne a kérdésem, hogy áfonya alá lehet-e ültetni?

    Üdvözlettel:
    Annamari

  13. medvehagyma szerint:

    Kedves Teni! Úgy érti, hogy leveleket kapott csak? Azok nem fognak gyökeret ereszteni. Ha gyökeres növényeket kapott, akkor egyszerűen mehetnek a földbe, egy héten keresztül minden nap egyszer öntözze és mind meg fog maradni. Üdvözlettel!

  14. Teniola szerint:

    Kérdésem van! Kaptam medvehagyma csokrot, kezdő növényszerelmes vagyok és nem tudom hogyan kell gyökereztetnem? Mielőbbi SOS válaszát várom. Most egyenlőre minden nap cserélem a vizét, hogy ne hervadjon. Tisztelettel Teni

  15. medvehagyma szerint:

    Kedves Böbi!
    Sajnos magról vetéssel nincsen tapasztalatunk. Ami biztos: a medvehagyma most kezd virágozni, mire a mag beérik, az max 2 hónap. A természetben ekkor biztosan a földbe kerülnek a magok, mivel a növény felszín fölötti része elszárad. Viszont, ha a mag csomagolására november volt írva, akkor tartsuk be azt. Üdvözlettel!

  16. Bánóczki Ferencné szerint:

    Most vettem a vetőmag boltban medvehagyma magot, és azt mondták, hogy csak novemberben lehet elvetni. Mi az igazság
    köszönöm a választ Böbi

  17. medvehagyma szerint:

    Tetszőleges. Lehet csokorba ültetni, de lehet egyesével 10-15 cm-re is.

  18. Tamás szerint:

    Érdeklődnék hogy milyen távol kel őket ültetni a mélységet írtátok de a tőtávolság

  19. medvehagyma szerint:

    Virágcserép, vagy balkonláda is jó lesz, de télen a -20 fokban ne legyen kint. Tavasszal nagyon pici növények fognak a magokból fejlődni, fogyasztásra még nem lesznek alkalmasak. 3-5 cm-re vetheti a magokat

  20. Virág szerint:

    T. Cím!
    Érdeklődnék, hogy most kaptam ajándékba 15 db medvehagyma magot. Mi a teendő vele? Ültessem gyorsan el? Jó neki a virágcserép? Akitől kaptam nem nézett utána és nekem nincs kertem. El van lakásban is?Tudom erős szaga van tavasszal de sajnálnám kidobni mert sok mindenhez eszünk medvehagymát. Vagy próbáljak meg az ablakra balkonládát csinálni és abba ültetni? Mekkora távolságra ültessem őket?
    Köszönöm!

  21. medvehagyma szerint:

    Szabadföldben bárhová vetheti, ami nem napos, nem kell palántát nevelni. Viszont kelési idővel kapcsolatban nincs infóm.

  22. F.Zsófi szerint:

    T. Cím!

    Most szeptemberben vettem tizenöt db medvehagyma magot, az lenne a kérdésem, hogy mikor és hova kéne elültetnem, kiültetés előtt szükséges palántát nevelni belőle?

  23. medvehagyma szerint:

    Kedves Krisztina! Természetesen lehet rendelni és egész áprilisban ültethető a medvehagyma. (Sőt, májusban is, csak akkor már megsárgul a levele – elöregszik.)

  24. Krisztina szerint:

    Kedves Zsolt!

    Azt szeretném megtudni, hogy most lehet-e rendelni Önöktől
    medvehagymát? Ez nem áprilisi tréfa, és számomra az derül ki
    ebből az igényesen meg irt cikkből, hogy április végéig bátran
    el lehet ültetni a kis növényt. Segitségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel
    Krisztina

  25. medvehagyma szerint:

    Bármilyen földbe, mielőbb ültesse el őket és tartsa enyhén nedvesen a földet. Minden károsodás nélkül el fognak lenni benne, amíg kiültetésre kerülnek. Üdvözlettel!

  26. Suci szerint:

    Kaptam medvehagymat, de csontafagyott a fold odakint, mit tegyek? kis cserepekbe egyenkent el tudom ultetni, kibirja kiultetesig a két decis poharkakban? koszonom

  27. medvehagyma szerint:

    Kedves Andrica!
    Minél előbb ültesse el őket és öntözze őket pár héten át rendszeresen. Akkor biztosan meg fognak maradni.
    Valóban legjobb a tavaszi ültetés, de csak a medvehagyma életciklusa miatt.
    Kiszedés után (legyen az az év bármely időszaka) mihamarabb el kell ültetni őket, különben kiszárad a hagyma és nem fog életben maradni.
    Üdvözlettel:
    Zsolt

  28. Andrica szerint:

    Kedves Zsolt!

    Kaptam néhány medvehagymát. Olvastam, hogy legjobb tavasszal ültetni, hóvirág elvirágzás után. Addig hogyan tároljam a hagymákat? 4-5 cm hosszúak és gyökerek is vannak rajtuk, de levelek nincsenek. Sajnálnám, ha tönkremennének!

    Előre is köszönöm válaszát,
    üdvözlettel:
    Andrica

  29. medvehagyma szerint:

    Kedves Trax Maxt! Ezt a leírást én magam írtam, a saját medvehagymás tapasztalataimat foglaltam benne össze. Sajnos én is több helyen találkoztam már vele, pl vaterás terméklapon. (Nincs is regisztrációm a vaterán, nemhogy a medvehagymákat árulnám).
    Ön hol találkozott még vele?
    Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

  30. Trax Maxt szerint:

    T. Hoffman Zsolt

    Az itt olvasható medvehagyma leírás több hlyen is megtalálható a neten és mind más név alatt. Csak tudnám, hogy ki lopta el a másiktól a medvehagyma tudományát?

  31. medvehagyma szerint:

    Kedves Grámánné Éva!
    A medvehagyma levele sosem mérgező, sőt egyik része sem. Virágzáskor inkább az a baj a levelével, hogy már elég kemény, nem zsenge, így salátának már nem az igazi. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

  32. Grámánné Éva szerint:

    T. Hoffmann Zsolt!

    Azt hallottam, hogy a medvehagymának a levelét, már virágzáskor nem lehet enni, mert mérgező.Ez valóban így van? Próbáltam utána nézni ,de erről sehol nem találtam, leírást. Válaszát előre is köszönöm:

    Grámánné Éva

  33. medvehagyma szerint:

    Kecves Györgyi! Sajnos idén már nincsen rá lehetőség. A hétvégi zivatarok sárral öntötték el a területet, így már csak jövőre tudunk postázni. Megértését köszönjük.

  34. Riegerné Janega Györgyi szerint:

    Kedves Hoffmann Zsolt!

    Van-e lehetőség 30 db medvehagyma postai utánvéttel történő szállítására?
    Ha igen, úgy kérem szépen a szállítást az alábbi címre:

    2721. Pilis, Dankó Pista u. 7.

    Üdvözlettel: R.J.Gy.

  35. medvehagyma szerint:

    Tisztelt Péter! A megadott E-mail címre írtunk egy levelet.

  36. Péter szerint:

    Köszönöm, megrendelem. Kérem az e-mail címemre a pontos összeget bankszla. számot (előre utalással fizetek). A válasz e-mailben megadom a szállítási címet.
    Előre is köszönettel!
    P

  37. medvehagyma szerint:

    Tisztelt Péter!
    100 db medvehagyma jövő heti szállítással: 8.000 Ft+postaköltség

  38. Péter szerint:

    Árjánlatot kérek 100 db gyökeres medvehagyma jövő heti szállítására.
    P

  39. medvehagyma szerint:

    Kedves Szilvi!
    Bármelyik alá ültetheti. Ha választani lehet, akkor inkább az alá, amelyik nagyobb árnyékot ad!
    Üdvözlettel!

  40. Kecskés Szilvi szerint:

    Kedves Zsolt!

    Szeretném elültetni a a medvehagymákat, amiket kaptam, csak azt nem tudom, hogy diófa, fenyő vagy tuja alá lehet-e ültetni.

    válaszát megköszönve, üdvözlettel:

    Szilvi

  41. medvehagyma szerint:

    Tisztelt Révay Úr!
    Igen, már folyamatosan ássuk ki őket és postázunk!
    http://medvehagyma.com/2010/05.....-vasarlas/
    Nem fog összeveszni a medvehagyma a mentával, ne bántsa a mentát. Lényeg, hogy árnyékos helyre kerüljön. Pár hétig locsolja, utána semmilyen más gondozást nem igényel. Amiket küldünk medvehagymákat, a levelek majd el fognak fonnyadni, de jövőre az összes ki fog hajtani!
    Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

  42. Senior szerint:

    T. Hoffmann Zsolt Úr!
    CSS kérdése óta eltelt 1 hónap, gondolom lassan elkezdik forgalmazni a növényt. Várom!
    Kérdésem: ahová kerülne, már van néhány tő mentalevél is, irtsam ki, vagy megtűrik egymást?
    Tisztelettel:
    Révay György

  43. medvehagyma szerint:

    Üdvözlöm! Medvehagyma mag vetésével kapcsolatban sajnos nincsen tapasztalatom. De gondolom május végén kell vetni, mivel addigra virágzik le és érnek be a magok.

  44. Pócsfalvi Ákos szerint:

    T. Címzet!
    Nekem is van medvehagyma néven futómag csomóm ez azonban nem hagyma.Szeretném megtudni, hogy az ültetést, hogyan és mikor kell elvégezni?
    Válaszát előre is köszönöm(egy kezdő „mezőgazdász”)

  45. medvehagyma szerint:

    Tisztelt Sándor!
    Köszönjük az érdeklődését!
    Még nem bújtak ki a földből a medvehagymák, ezért még nem áruljuk őket.
    Ha a természet engedi, akkor 2-3 hét múlva már lehet rendelni és űrlap is lesz hozzá. Addig nem rakunk ki űrlapot, amíg a megrendeléseket nem tudjuk teljesíteni.
    Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

  46. css szerint:

    T. Cím!

    A vásárlás menüpontban olvasható, hogy 2011-ben lehet legközelebb rendelni, viszont nincs űrlap. Mi a teendő, ha vásárolni szeretnék?
    üdvözlettel

    Csurgó Sándor

Szólj hozzá!

Ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>